Zber a likvidácia
kuchynského odpadu
Evidenciu odpadov
vyriešime za Vás
Pravidelný vývoz a
rýchla komunikácia
Spĺňame prísne
európske normy
ton
odpadu
zberných
dokladov
vývozov
odpadu
kíl
oleja
Dobrá spolupráca, spoľahlivosť, profi prístup.
Hotel, BratislavaVyjadrujem veľkú spokojnosť s predmetnou firmou. Spolupráca a služby sú na výbornej úrovni, hlavne konštruktívna a správna komunikácia, spoľahlivosť, dodržiavanie termínov vývozu. Kontaktní pracovníci aj na úrovni šoférov sú spoľahliví a ochotní...
SMŠ, LimbachS firmou ESPIK máme len pozitívne skúsenosti. Spoľahlivo a načas si plnia svoje povinnosti vo vzťahu k svojim zákazníkom - prevádzkam, využívajúcim ich služby...
Súkromná MŠ, KežmarokSme spokojní v rámci spolupráce, nemáme žiadne výhrady.
DD a DSS, Banská BystricaJa mám s firmou dobré skúsenosti, nebol žiadny problém.
Hostinec, KrpáčovoVeľká spokojnosť.
Školská jedáleň, KošiceSom veľmi spokojná s vašimi službami.
SOŠ, Banská ŠtiavnicaSme zatiaľ v celku nový zákazník, ale sme spokojní s prístupom, komunikáciou a nesmieme zabudnúť na veľmi milého šoféra závozu a zberu. Veľká spokojnosť 👍
Reštaurácia, ŠtúrovoSme nadmieru spokojní. Ďakujeme.
ŠJ pri ZŠ, Krásno nad KysucouS firmou ESPIK sa nám spolupracuje dobre, z našej strany celková spokojnosť.
ŠJ pri ZŠ, LeviceLen pozitívne skúsenosti.
Reštaurácia, Stará ĽubovňaVšetko funguje ako má, radosť spolupracovať s firmou ESPIK.
Stredná škola, ŽilinaPrenechajte starosti s kuchynským odpadom do rúk expertov a sústreďte sa na to, čo je naozaj dôležité. Prečítajte si celý článok
Prečo je dôležité správne likvidovať kuchynský bioodpad Podľa aktuálnych štatistických zdrojov vyplýva, že v roku 2022 na Slovensku vzniklo celkovo 2 597 457 ton komunálneho odpadu. V porovnaní s predchádzajúcim rokom 2021, kedy sa produkcia komunálneho odpadu vyšplhala na 2 705 327 ton, to predstavuje pokles o takmer štyri percentá (3,99). Zdroj: odpady-portal.sk V súčasnosti sa problematika odpadového hospodárstva stáva stredobodom pozornosti v kontexte udržateľného rozvoja a ochrany životného prostredia. Značnú časť komunálneho odpadu na skládkach tvorí práve kuchynský bioodpad, ktorý zahŕňa zložky ako sú zvyšky jedla, ovocia, zeleniny, pečiva a iné. Aké sú následky pre životné prostredie nesprávnym triedením a likvidáciou odpadu? Nesprávnym zneškodňovaním odpadu má za následok produkciu skleníkových plynov a to najmä metánu, čo zhoršuje problémy spojené so zmenou klímy. Okrem environmentálneho dopadu predstavuje neefektívne riadenie týchto odpadov aj ekonomickú stratu, keďže potenciálne zdroje sú nevyužité. Ďalším dôsledkom nesprávnej likvidácie kuchynského bioodpadu a použitých jedlých olejov a tukov je kontaminácia vodných zdrojov. Z odpadu môžu do pôdy prenikať škodlivé látky, ktoré sa nakoniec dostanú do našich riek a podzemných vodných zdrojov. Nesprávnym triedením a zneškodňovaním kuchynského odpadu sa vytvára zdroj pre vírusové a bakteriálne infekcie, čo môže spôsobiť rôzne zdravotné ťažkosti u ľudí a domácich zvierat. Čo všetko patrí a nepatrí do kuchynského bioodpadu? Čo patrí do kuchynského bioodpadu: · Hnilé ovocie a zelenina, vrátanie šupiek · Potraviny po záruke bez obalov · Mäso, chlieb, pečivo · Cestoviny, ryža, strukoviny · Čajové vrecúška, usadeniny z kávy · Vajcia a vaječné škrupiny · Nespotrebované zvyšky z jedál bez obalov · Certifikované kompostovateľné vrecká · Všetky zvyšky jedál rastlinného a živočíšneho pôvodu Čo nepatrí do kuchynského bioodpadu: · Veľké kosti (napr. špikové kosti, rebrá) · Jedlé oleje a tuky · Rôzne obaly z jedál · Vrecká bez certifikátu na kompostovanie · Záhradný odpad a izbové rastliny · Cigaretové ohorky, kávové kapsule · Nepotravinové výrobky ako plienky, obsah vysávača a iné Pre efektívne zníženie komunálneho odpadu je dôležité správne triedenie a prevencia vzniku odpadu. Z najúčinnejších metód znižovania kuchynského odpadu je práve prevencia vzniku odpadu, ktorá zahŕňa plánovanie nákupu, správne skladovanie potravín a využívanie zvyškov jedla. Zásadnú úlohu pri redukcii objemu kuchynského bioodpadu smerujúceho na skládky predstavuje dôsledný výber firiem zabezpečujúcich zber a likvidáciu odpadov v rámci konkrétnych prevádzok. Správny výber partnera v oblasti odpadového hospodárstva vám nielenže ušetrí čas, peniaze a energiu, ale pomôže vám zabezpečiť jednoduchú a legislatívne správnu likvidáciu biologicky rozložiteľných odpadov. Prečo si vybrať našu firmu ESPIK pre zber a likvidáciu kuchynského odpadu a použitých olejov? Už viac ako 5 000 spokojných zákazníkov si vybralo naše služby a získali sme ich dôveru vďaka našej dlhodobej histórii spoľahlivosti, zodpovedného prístupu a chuti pomáhať zákazníkom tak, aby v prípade kontrol bolo všetko v poriadku podľa právnych predpisov.
Olejko hlási ďalší úspech a v reportáži televízie TA3 v rámci relácie Dobré správy predstavil spolu so zástupcami firmy ESPIK a BILLA školu, ktorá ide v zbere použitého kuchynského oleja príkladom. Výber lokality pre natáčanie tejto reportáže nebol vôbec náhodný. Rozhodli sme sa pre školu, ktorá je príkladom v oblasti environmentálneho vzdelávania a angažovanosti. Fotografie z natáčania približujú atmosféru a zápal, s akým sa do projektu „Olejko chráni prírodu“ zapájajú žiaci tejto školy vďaka osvete, ktorú Olejkovi škola robí. Dôležitá je nielen informovanosť žiakov o zbere oleja, ale aj to, aký systém zberu oleja si zvolila, čo zabezpečilo, že žiaci majú jednoduchý prístup k zbernej nádobe. Do projektu, za ktorým stojí firma ESPIK spolu s hlavným partnerom BILLA sa zapojilo už takmer 300 škôl z celého Slovenska a spolu vyzbierali už viac ako 2300 kilogramov kuchynského oleja. Od septembra tak môžu deti, žiaci, rodinní príslušníci alebo zamestnanci škôl, ktoré sa zapojili do projektu nosiť použitý kuchynský olej a tuky do školy. Dnes už aj deti vedia, že do jednej nádoby u nich doma môžu zbierať všetky druhy použitých rastlinných olejov a živočíšnych tukov. Rovnako tak aj olejové nálevy z niektorých potravín, napríklad nakladaných syrov, zeleniny či konzervovaných rýb. Pozrite si celú reportáž a inšpirujte sa detičkami z tejto školy, ktoré s veľkým zápalom pristupujú k projektu „ Olejko chráni prírodu“. Ukážu Vám, ako je možné, že vyzbierali také množstvo kuchynského oleja oproti iným školám a namotivujú Vás, aby ste aj vy prispeli k zelenšej budúcnosti krok po kroku. https://www.ta3.com/relacia/927447/skoly-zbieraju-olej-akcia-olejko-pomaha-chranit-prirodu?fbclid=IwAR1FSjHNfBikXwgjWnIn9oh4TfbF9I3EGtw2fa3XhWD_vqOpQAVCBoZe1DQ www.olejko.sk
Prednedávnom sme absolvovali prednášku na súkromnej základnej škole pre deti prvého aj druhého stupňa. Našim zámerom bolo priblížiť deťom témy ako je triedenie odpadu a často prehliadanú oblasť environmentálnej výchovy, a to kuchynský odpad a použitý kuchynský olej. Ako je to s ekologickým povedomím u deti? Prednášku sme začali malým prieskumom ako sú na tom tunajšie deti a ich rodiny pokiaľ ide o triedenie odpadu. Bolo povzbudivé počuť, že tieto deti berú zelené témy veľmi vážne a aj vo svojich domácnostiach ich aplikujú do praxe. Deti veľmi dobre poznali jednotlivé zberné nádoby a vedeli rozlíšiť aký odpad do akej nádoby patrí. 😊 Aj vďaka osvete na ich škole boli veľmi dobre informované o dôležitosti triedenia a recyklácie, čo odráža zároveň rastúce environmentálne povedomie v našej spoločnosti. Zároveň sme identifikovali miesta, kde je potrebné zlepšenie a diskutovali sme o spôsoboch, ako môžu deti aktívne prispieť k lepšiemu spracovaniu odpadu v ich domácnostiach. Táto aktivita nám nielen poskytla cenné informácie o súčasnom stave triedenia odpadu v domácnostiach, ale tiež nám umožnila lepšie pochopiť, ako môžeme vzdelávať a motivovať mladých ľudí k zodpovednejšiemu prístupu k životnému prostrediu. Elektrická energia z odpadu? Zaujímavým bodom bolo pre deti rozprávanie o spracovaní kuchynského odpadu na druhotnú surovinu. S entuziazmom sme vysvetľovali deťom, ako sa bežné zvyšky jedla a použitý kuchynský olej môžu transformovať na užitočné zdroje ako je elektrická energia, teplo či biopalivo namiesto toho, aby skončili na skládke. Informácie otvorili oči mladým poslucháčom, ukazujúc im, že každý kúsok odpadu, ktorý vyprodukujeme, môže mať druhý život a pozitívny dopad na naše životné prostredie, ak je správne spracovaný. Projekt "Olejko chráni prírodu" Prednáška bola ideálnou príležitosťou na predstavenie nášho detského hrdinu Olejka, ktorý prichádza aj do ich školy s projektom „Olejko chráni prírodu“ a tak sa aj oni a ich rodiny môžu aktívne zapojiť a byť súčinné pri zbere a doniesť do školy kuchynský olej z ich domácností. Prvotným prieskumom sme totiž u detí zistili, že aj tu má pár rodín zaužívané použitý olej vylievať do drezu. Cieľom projektu je nielen znížiť negatívny dopad znečistenia spôsobeného nesprávnym likvidovaním oleja, ale aj vzbudiť povedomie o dôležitosti udržateľnej zodpovednosti. S nadšením sme zdieľali naše vedomosti a skúsenosti o spracovaní oleja a diskutovali sme o tom, ako môžu žiaci a ich rodiny prispieť k tomuto projektu. Vyzdvihli sme význam spolupráce a komunitného úsilia, aby sme zdôraznili, že každý malý krok má význam v boji za zelenšiu a zdravšiu planétu. S projektom Olejko dúfame, že inšpirujeme ďalšie komunity, aby sa pripojili k našej iniciatíve a spoločne pracovali na ochrane a zachovaní našej krásnej planéty pre budúce generácie. Pre všetkých, ktorí sa ešte nezapojili a chceli by, TU sa nachádza registračný formulár. Viac fotografií nájdete TU.
Jedáleň, škola a obec 21. stor. – jesenná konferencia pre riaditeľov a zriaďovateľov škôl. Naša firma naďalej participuje na projekte Jedáleň 21. storočia, v ktorom sme partnermi. Projekt pokračuje a na jeseň sme boli účastníkmi zaujímavých konferencií plných prednášok a skupinových workshopov, ktoré boli určené pre riaditeľov a zriaďovateľov škôl. Stretli sme sa počas dvoch konferencií vo Vysokých Tatrách a Trenčianskych Tepliciach. Témy konferencií boli pre účastníkov viac ako zaujímavé, a to práve v dnešnej dobe, kedy technológie napredujú a ak chceme poskytnúť deťom v školách to najlepšie, je potrebné sa v tejto sfére neustále vzdelávať. Radi sme aj svojim prínosom prispeli ku komplexnosti služieb, ktoré pomôžu a uľahčia prácu v školských jedálňach. Témy konferencie: Legislatíva Financovanie Verejné obstarávanie Energie Projekty Personál Technológie do školskej jedálne Likvidácia kuchynského odpadu Iné Počas workshopov sme sa s účastníkmi rozprávali na tému: Spoľahlivé riešenia v oblasti zberu a likvidácie biologicky rozložiteľného odpadu. Mnoho z nich nemalo túto oblasť komplexne pokrytú a tak sme spolu prebrali riešenia na mieru priamo pre nich a ich školskú jedáleň. Konferencia Jedáleň 21. storočia bola pre nás viac ako len príležitosťou na prezentáciu našich myšlienok a riešení. Bola to platforma pre rast, učenie a rozvíjanie vzťahov, ktoré budú hrať kľúčovú rolu v našej budúcnosti. Sme vďační za každú konverzáciu, stretnutie a nové spojenie, ktoré sme tam vytvorili a tešíme sa na ich rozvoj v nadchádzajúcich mesiacoch a rokoch. Osobný kontakt je aj o tom, že dostaneme spätnú väzbu, ktorá nám pomáha vylepšovať naše služby a priblížiť sa viac zákazníkovi. Zákaznícka linka: +421 950 401 401 E-mail: info@espik.sk Viac fotografií nájdete TU.
Prostredníctvom projektu „Olejko chráni prírodu“ chceme ukázať mladej generácii, ako môže prispieť k ochrane životného prostredia, a to správnym triedením použitého kuchynského oleja. Prečítajte si celý článok
Naši obchodní zástupcovia
sú tu pre Vás aj vo Vašom regióne
Pre lepší online zážitok používame súbory “cookies”. Vďaka ním presnejšie analyzujeme návštevnosť a prispôsobujeme používateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?
Vlastné nastavenie cookies